Jonathan was altijd al een slechte slaper geweest. Elke nacht rond 4 uur wakker en dan niet meer kunnen slapen. Ook droeg hij zo’n zwaar gevoel met zich mee, vooral in de winter.
Slecht slapen komt veel voor: 20% van de Nederlanders slaapt slecht. Langdurig slecht slapen is een groot probleem en ontwricht ook je bezigheden overdag. Het kan zich uiten in vermoeidheid, slechte concentratie, geïrriteerdheid enzovoort.
De kans bestaat dan dat je in een negatieve spiraal terecht komt: de problemen overdag zorgen weer voor meer negatieve gedachten ’s nachts, waardoor het slapen nog slechter gaat.
Zo kwam Ine bij mij in de praktijk. Ine zat niet lekker in haar vel; ze had net een nieuwe baan en er kwam heel veel op haar af. ’s Nachts lag ze dan de gebeurtenissen van de afgelopen dag door te nemen en maakte ze zich al weer zorgen voor de nieuwe dag. Ze was zo moe dat ze op het werk wel eens even wegdoezelde ’s middags.
Slapen is een eerste levensbehoefte net als eten en drinken. Het is nodig om goed te kunnen presteren en te genieten van de dingen die we doen. Toch is lekker slapen, de hele nacht door, niet voor iedereen even vanzelfsprekend.
Eva sliep altijd slecht rondom haar menstruatie. In die periode waren de nachten rampzalig. Overdag was ze bits en kortaf en vooral haar partner moest het dan ontgelden.
Slaapproblemen kunnen getriggerd worden door hormonale invloeden. Veel vrouwen hebben daar last van.
Wat valt er aan slecht slapen te doen?
Het vermijden van koffie en alcohol en zorgen voor een koele slaapkamer zijn meestal niet de volledige oplossing voor een chronisch slaapprobleem. Toch is het de moeite waard dit wel te proberen, net als het vermijden van het kijken naar beeldschermen de laatste 2 uur voor je gaat slapen.
Wat ik zelf doe als het slapen niet lukt? Ik probeer vooral niet aan allerlei dingen te denken die mij op de een of andere manier raken want dan kan ik het wel vergeten. Als het me lukt die onrust, die gedachten van me af te zetten, kan het zijn dat ik in slaap val.
Soms zijn deze oplossingen niet toereikend. Misschien is medicatie dan een (tijdelijke) oplossing. Je hebt er reguliere en de natuurgeneeskundige medicijnen voor.
Welke geneesmiddelen zijn er tegen slapeloosheid?
Grofweg zijn ze te verdelen in : reguliere middelen, melatonine-bevattende middelen en natuurgeneeskundige middelen. Sommige slaapmiddelen worden door de huisarts voorgeschreven, andere zijn bij de drogist en op het internet volop te koop. Ze zijn niet allemaal zo onschuldig als ze lijken.
Reguliere middelen
Veel reguliere slaapmiddelen zijn verslavend zodat je steeds meer nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken. En je kunt op een gegeven moment helemaal niet meer slapen als je je slaappil niet hebt gehad. Dit geldt voor de meeste slaapmiddelen van de huisarts: de benzodiazepines, oftewel de pammetjes, zoals oxazepam (Seresta) en diazepam (Valium). Je wordt hier heel suf van en je blijft dat ook nog voor een groot deel van de volgende dag.
Melatonine
Ons lichaam maakt zelf melatonine aan als het ‘s avonds donker wordt en het tijd is om te gaan slapen. Deze stijging van het melatoninegehalte maakt dat je slaperig wordt. Als die stijging uitblijft, bijvoorbeeld bij een jetlag, kan melatonine soms tijdelijk uitkomst bieden en je biologische klok resetten. Voor langdurig gebruik is het minder geschikt omdat dan de natuurlijke aanmaak van dit hormoon blijvend verstoord kan raken.
Natuurgeneeskunde: fytotherapie en homeopathie
Fytotherapie maakt gebruik van slaapmiddelen die slaapverwekkende plantenextracten bevatten, zoals valeriaan, melisse en hop. Deze middelen werken over het algemeen niet heel krachtig; ze kunnen, meestal milde, bijwerkingen hebben.
Voor alle tot nu toe genoemde slaapmiddelen geldt, dat de kracht van het middel centraal staat. Daartegenover staan de homeopathische middelen. In de homeopathie wordt uitgegaan van de kracht van de patiënt. En dan met name van de kracht van het zelf-herstellend vermogen van ieder mens.
Het middel zorgt ervoor dat dit vermogen gestimuleerd wordt. Bovendien staat de patiënt centraal bij de keuze van het juiste middel: de therapeut zoekt voor iedere patiënt een middel dat precies bij hem of haar past, op grond van allerlei specifieke eigenschappen die iemand heeft.
Wat kan homeopathie betekenen bij slapeloosheid?
In het consult breng ik de slapeloosheid in kaart. Over welke problemen hebben we het precies? Is er sprake van moeilijk in slaap komen of is het juist het niet doorslapen? Hoe vaak word je wakker ’s nachts en op welke tijden? Is er een patroon zichtbaar?
We bespreken hoe je in het leven staat, welke gebeurtenissen je geraakt hebben en wat dat met je heeft gedaan. Is er sprake van onverwerkt verdriet of boosheid of teleurstelling? Andere klachten? Het gesprek en een homeopathisch middel kunnen dan een oplossing bieden.
Zoals bij Jonathan: hij had succes met het middel Kalium carbonicum. Hij ging veel beter slapen en als hij toch nog eens midden in de nacht wakker was, sliep hij snel weer in. Zijn depressieve winterstemming nam duidelijk af.
En Ine reageerde heel goed op het homeopathisch middel Phosphor. Dit middel zorgde ervoor dat ze veel beter in haar vel kwam te zitten. Ze kon haar nieuwe baan met enthousiasme oppakken in plaats van met allerlei klachten te blijven rondlopen.
Voor Eva was Sepia een probaat middel gebleken bij haar slapeloosheid en haar PMS.
Ook benieuwd wat homeopathie voor je slaapprobleem kan doen? Maak eens een afspraak!